VAŽNOST UMJETNOSTI ZA DJEČIJI RAZVOJ

Umjetnost igra vrlo važnu ulogu u razvoju djeteta, iz razloga što su upravo umjetničke aktivnosti te koje pomažu djeci da nauče predmete poput maternjeg jezika (čitanje) i matematike.

Umjetnost također podstiče i vizuelni, motorički i društveni razvoj djeteta.

Image result for child ballet funny

Umjetnost uistinu obogaćuje, naročito zbog toga što je djeca mogu koristiti kao komunikacijski alat. Različite vrste umjetnosti, kao i njihove tehnike u odgoju mogu dublje razviti i otkriti dječije misli, osjećaje i interese.

Lina Idarraga, odgajateljica i spisateljica za dječije vizuelne umjetnosti, kaže kako umjetnost omogućuje djeci da izraze svoja osjećanja, kao i da umjetnost može biti vrlo korisna osobama sa invaliditetom.

Također navodi kako kroz umjetnost djeca prenose svoje ideje i osjećanja kroz muziku, ples ili neku drugu vrstu izražaja. Naravno, do roditelja je hoće li znati protumačiti “jezik” na kojem dijete otkriva svoj unutarnji svijet.

Psiholozi također vjeruju kako je umjetnost pozitivna u bilo kojem dobu, ali i ipak je djetinjstvo idealno vrijeme za podučavanje djece različitim umjetničkim discplinama, zbog toga što im je mozak poput spužvica koje vrlo brzo upijaju informacije.

1. Muzika

Muzika pomaže djeci da razviju svoje slušne, intelektualne, govorne i motoričke sposobnosti. Muzički jezik je univerzalan i djeca koja odrastaju slušajući muziku, uče se bolje slagati sa drugom djecom i opustiti se. Muzika također podstiče njihove sposobnosti slušanja i emocionalnu inteligenciju.

black and white piano

Dječije pjesmice su odlično nastavno sredstvo, sam čin ponavljanja rima, uz pokrete ruku, čini da djeca na zabavan način poboljšaju svoj vokabular i bolje razumiju značenje riječi.

 • Postizanje boljih rezultata

Istraživanja pokazuju da djeca koja su muzički obrazovana postižu bolje rezultate na testovima inteligencije i kreativnosti od djece koja to nisu. Preciznije, djeca koja čitaju note, redovno vježbaju sviranje nekog instrumenta i pjevaju, mogu pokazati znatno bolju spacijalnu percepciju, verbalne, logičke i matematičke vještine te kreativnost.

 • Muzikoterapija

Muzika kao sredstvo u komunikaciji često pomaže u izražavanju osobnosti. I zato je muzički izbor vašem djetetu još jedan način da se izrazi, otkrije i/ili podijeli s vama svoju osobnost. Ako vam se pruži takva prilika, objeručke je prihvatite i povežite se sa svojim djetetom.

 • Kada je muzika u kombinaciji s učenjem teorije muzike i vježbanjem nekog instrumenta, postaje važan čimbenik razvoja i unapređenja samopoštovanja djeteta.
 • Pjevanje i sviranje instrumenta omogućuju djetetu da doživi uspjeh, a nastupi pred publikom uče ga važnim životnim vještinama – savladavanju stresa i “pobjeđivanju” treme.

2. Literatura

Edukacijski psiholozi specijalizirani za obrazovanje djece u najranijem dobu navode kako je vrlo teško razviti naviku čitanja “ispočetka” kada je osoba već odrasla. Zbog toga, počnite čitati dječici što ranije! Čitanje je uistinu jedno od najbogatijih iskustava koje dijete može doživjeti. Čitanje pomaže djeci u razvoju kognitivnih vještina poput pamćenja, jezika i mašte. Potrudite se da slušanje vašeg čitanja djeci, i njihovog čitanja samima sebi bude za njih zabava i odmor, a ne domači zadatak – na taj način lakše ćete moći uključiti knjige u njihove igre i u kasnijem dobu.

 

Roditelj koji čita ili priča djetetu pomaže djetetovu cjelokupnom razvoju, intelektualnom, socijalnom, emocionalnom, moralnom i estetskom, jer potiče:

 • razvoj percepcije, pažnje, koncentracije, pamćenja, sposobnosti zaključivanja kritičkog mišljenja, mašte, motivacije za pričanje i pisano izražavanje
 • unapređuje djetetovu sposobnost slušanja
 • potiče prepoznavanje i razumijevanje svojih i tuđih osjećaja
 • pomaže u stvaranju posebne emocionalne veze između djeteta i odraslih
 • potiče kreativno mišljenje
 • pridonosi motivaciji za samostalno čitanje i uživanje u čitanju i knjizi, pomaže djetetu da zavoli knjige
 • omogućuje djetetu sticanje znanja informacija, bogati se riječnik i razvijaju djetetovi raznoliki interesi
 • izgrađuje kriterije za prepoznavanje kvalitetne literature (estetski odgoj)

3. Likovna umjetnost (crtanje i slikanje)

Crtanje i slikanje su dvije vrlo korisne aktivnosti za vaše mališane! One pomažu u razvijanju motoričkih sposobnosti kod djece; maštanja, pisanja, čitanja, izražavanja kreativnosti i vrlo bitno, povećavaju samopoštovanje. Ovo je odličan način da djeca izraze svoja osjećanja i emocije, također igraju veoma značajnu ulogu u razvoju dječije ličnosti i psihološke zrelosti. I da, dopustite djeci da se zaprljaju i da uživaju u procesu, svako ograničavanje – za njih će učiniti iskustvo crtanja i slikanja odbojnim, pa će svoju pažnju preusmjeriti prema npr. vašem telefonu…

“Mašta stvara čuda tek kada je ljudi, uz sopstvenu hrabrost i snagu, upotrijebe za stvaranje.”

-Maria Montessori

Razvija motoričke sposobnosti

Djeca kroz crtanje razvijaju motoričke sposobnosti. Kroz pokrete se razvijaju mišići prstića, zapešća i cijele ruke. Fina motorika koja se razvija držanjem bojice, djetetu pomaže pri manipulisanju malim objektima. Ove vještine se stalno nadograđuju i tako se razvija lijepo pisanje i bolja koordinacija kod sportskih aktivnosti.

Potiče kreativnost

Iako bojanke imaju nacrtane linije, pustite dijete da izrazi svoju kreativnost i različito pristupi problemu. Bojanke razvijaju maštu i potiču dijete da razmišlja i traži nove ideje na prirodan način.

Kroz crtanje dijete razvija pisanje

Razgibanost, snaga i pažnja potrebni su za osnove pisanja slova. Crtanjem se te vještine dodatno razvijaju tako da rukopis djetetu postaje kroz vrijeme jednostavan i prirodan.

Kroz crtanje se uče, identificiraju i izdvajaju boje

Dijete se uči nazivima boja. Crtanjem pored osnovnih boja dijete upoznaje širu paletu boja koja mu je do tada bila nepoznata. Pritiskom boja uči se različitim intenzitetima boja. Uz široku paletu boja dijete uči još nešto važnije: planiranje. Ako ima veliki raspon boja, mora odlučiti i planirati kojim će redoslijedom boje koristiti.

Kroz crtanje poboljšava se koordinacija očiju i ruku

Djeca moraju razviti koordinaciju očiju i ruku. Svaka aktivnost koja potiče takav razvoj je korisna: držanje bojica, odabir boja, crtanje na preciziranom mjestu, šiljenje bojica i olovaka.

Kroz crtanje spoznaju se granice, strukture i percepcija prostora

Upoznati granice važan je dio razvoja djeteta. U bojanki dijete uči o linijama, oblicima, bojama, nijansama, uglovima i uzorcima.

Kroz crtanje do razvoja samopoštovanja i samopouzdanja

Razvijajući sposobnost za dovršetak zadatka dijete gradi samopouzdanje. Obratite pažnju na njegovo ponašanje nakon završetka slike: stav mu je uspravan i vrlo lijepo pokazuje ponos i radost zbog izvršenog zadatka.

Dijete se kroz crtanje izražava

Svako ljudsko biće se izražava na drugačiji i jedinstven način, a djeca se po prirodi vole izraziti na vizuelan način (crtanje, bojanje, pisanje, slikanje…). Slikanje uključuje nekoliko mehanizama izražavanja, jer dijete mora odlučiti o obliku crteža, bojama, nijansama i odlučiti kako naslikati sadržaj (tačno, preko linije, snažnim pritiskom, uzorcima itd).

Crtanje je terapija za prevladavanje stresa

Crtanje na dijete djeluje ohrabrujuće, pogotovo ako dijete nema druge mogućnosti da izrazi pritisak ali i izmiješane osjećaje koje proživljava u svom životu.

4. Pozorište 

Za djecu bi to bila “bajka koja živi”. Upravo pozorišne predstave mogu pomoći djeci da nauče važne vrijednosti poput poštovanja i tolerancije. Omogućuje im da se postave u ulogu likova koji se vrlo razlikuju od njih. Na taj način oni se identificiraju s likovima, proživljavajući njihova iskustva, što im pomaže da budu otvoreniji i empatičniji. Pozorište je vrlo bitno i za razvoj dječije mašte i kreativnosti, a ne zaboravimo da sam čin odlaska u pozorište za dijete predstavlja veliki događaj, tačnije odlazak na mjesto gdje se mora ponašati po određenim pravilima, iz tog razloga ono doprinosi razvoju psihološke zrelosti.

Predstave za najmlađe se razlikuju od predstava za odrasle

U dječijem pozorištu se naglasak stavlja na interakciju glumca i djece. Potrebno je održati pozornost djeteta i to nije uvijek lako. Zato se glumac trudi, postavlja pitanja djeci, moli ih za pomoć da ga upozore na dolazak negativnog lika ili da ga svi zajedno otjeraju s pozornice. Djeca uživaju taj način igrati u predstavi i rado se uključuju u igru. Nerijetko od silnog uzbuđenja poskakuju na stolčićima, plješću, viču, komentiraju i silno se vesele svemu što se zbiva, naravno glumac je taj koji balansira. Sve skupa je vrlo zabavno i uzbudljivo, ne samo djeci nego i čitavoj porodici i predstavlja svrhu pozorišta za mališane. Zato, pođite u pozorište i priuštite djetetu, ali i sebi, to lijepo iskustvo.

Image result for children theater

Šta treba znati prije no što se upustite u avanturu za najmlađe zvanu “pozorište”?

 • Prije nego što kupite kartu za dječiju predstavu, razmislite koliko je vaše dijete zaista spremno. Jedan od dobrih znakova jest djetetovo sudjelovanje u kućnim igrokazima i dijalozima te koliko se uspijeva usredotočiti na igranje uloga.
 • Uvijek birajte predstave koje odgovaraju djetetovoj dobi, to jest stepenu razvoja. U suprotnom će djetetu biti dosadno i neće htjeti gledati predstavu. Također pripazite na sadržaj predstave, kostime i likove ako se djeca boje vuka, vještice ili mraka. Porazgovarajte o tome s djetetom prije predstave, naročito ako se inače boji takvih prizora.
 • Za one najmlađe za prvu posjetu pozorištu, birajte lutkarske predstave. Dijete se najlakše opusti kad su lutke likovi jer ga to podsjeća na igranje kod kuće ili u vrtiću.
 • Za najmlađe su najpogodnije lutke životinje koje dramatiziraju djeci već poznate basne ili bajke. Dobro je da dijete već poznaje sadržaj predstave jer će je tako lakše pratiti.

5. Ples i tjelesni izraz

Disciplinirano kretanje i tjelesno izražavanje pozitivno utiču na fizički razvoj i zdrav rast. Na taj način djeca upoznaju svoje mogućnosti, jačaju svoju fleksibilnost i prirodnu sposobnost kretanja, trčanja, skakanja. Ples i tjelesni izraz također pomažu u ravnoteži, koordinaciji i tjelesnoj kontroli. Odlazak na čas baleta i čas modernog plesa, djeci stvara određenu odgovornost i želju za napretkom, što je odlično za razvijanje dječije ličnosti.

Na časovima plesa naučiti će značenje pojma “timski rad” u poprilično ranoj životnoj dobi, ali i kako ispravno komunicirati s djecom svojih godina, kao i saslušati ostale.

Fizički razvoj

Ples je svakako odlična aktivnost koja će djeci pomoći u razvoju stabilnosti i motorike. Ples će djecu naučiti kako pravilno skakati, kako održavati ravnotežu, skakutati, preskakati i dakako plesati.

Umjetničke vještine

Ples je dio umjetnosti. Djeca će imati priliku istražiti svoju kreativnost, ali i naučiti koncepte muzike i ritma. Sudjelovanje u plesnim predstavama (bilo samo u studiju ili na “pravim” nastupima) djeci daje samopouzdanje i vjeru u sebe da mogu nešto postići.

Matematičko razmišljanje

Možda na prvi pogled zvuči pomalo zbunjujuće, no osim što je umjetnost, ples pomaže i u razvoju matematičkih vještina. Časovi plesa obično osim samog plesa uključuju i osnovno brojanje, matematičke oblike, određivanje smjera i pozicija, ali i mjerenja.

Ples pogoduje držanju tijela, hodanju, gracioznosti pokreta, a svakako ne treba ni odbaciti druženja i prva prijateljstva. No vrlo je važno da na djecu ne postavljate pritisak uspjeha već ih pustite da se u ranoj dobi prije svega dobro zabavljaju! 🙂

 

 

Povezani Članci

Sljedeći članak

Preporučujemo