+100%-
IKRE Magazin
  • Poštujte svoje vrijeme.
  • Umjetnost/Kultura
    • Književnost
    • Muzika
    • Pozorište
    • Film
    • Likovna umjetnost
    • Arhitektura
    • Dizajn
    • Fotografija
    • Moda
  • Nauka/Tehnologija
  • Društvo
    • Psihologija
    • Porodica
    • Ljepota i zdravlje
    • Gastro
  • Biznis
  • Intervju/Reportaža
    • Kolumne
  • BiH
    • Iz svijeta
  • PROMO
No Result
View All Result
  • Poštujte svoje vrijeme.
  • Umjetnost/Kultura
    • Književnost
    • Muzika
    • Pozorište
    • Film
    • Likovna umjetnost
    • Arhitektura
    • Dizajn
    • Fotografija
    • Moda
  • Nauka/Tehnologija
  • Društvo
    • Psihologija
    • Porodica
    • Ljepota i zdravlje
    • Gastro
  • Biznis
  • Intervju/Reportaža
    • Kolumne
  • BiH
    • Iz svijeta
  • PROMO
No Result
View All Result
IKRE Magazin
No Result
View All Result
Naslovna Društvo Gastro

Koje namirnice je najbolje jesti SIROVE?

Koje namirnice je najbolje jesti SIROVE?

Neke namirnice je najbolje konzumirati sirove, jer pri kuhanju, prženju ili nekom sličnom načinu pripreme mogu izgubiti svojstva koja su inače korisna za naše zdravlje.

“Kuhana cvekla gubi 25 posto folata (oblik vitamina B9), kao i mnoštvo drugih vitamina i minerala”, objasnila je njujorška medicinska sestra Rebecca Park koja je ujedno i kreatorica “Remedies for me”.

Cvekla inače sadrži kalcij, željezo, bjelančevine i kalij, kao i visok nivo vlakana i folata.

Časopis Frontiers i Nutrition je prije četiri godine objavio rezultate istraživanja u kojima se navodi kako kuhani kelj nema ista svojstva u borbi protiv različitih bolesti kao sirovi kelj.

Zašto je to tako? Prema rezultatima ovog istraživanja, kelj sadrži spojeve koji se nazivaju glukozinolati, a koji se pretvaraju u drugačiji spoj kada dođu u kontakt s enzimom mirozinazom. Toplina inaktivira mirozinazu pa tako kuhani kelj gubi svojstva za borbu protiv različitih bolesti.

Crvena paprika je odličan izvor vitamina C. Zapravo, ona sadrži skoro tri puta više ovog vitamina nego narandže. No toplina ga uništava, zbog čega stručnjaci preporučuju da ih konzumirate sirove kako biste osigurali veći unos vitamina C.

Koliko često jedete borovnice? One su pune antioksidanata koji se zovu
flavonoidi. Najbolje ih je konzumirati sirove kako biste u organizam unijeli što je više moguće. Osim toga, nekoliko istraživanja je otkrilo kako obrada borovnica smanjuje nivo polifenola.

Crveni luk ima mnoštvo zdravstvenih pogodnosti, pogotovo ako ga konzumirate sirovog. Naprimjer, kuhanje luka može smanjiti prednosti fitohemikalija koje se bore protiv raka. Osim toga, luk pomaže kod sprečavanja kardiovaskularnih bolesti.

Kada se luk zagrije u rerni ili na vatri, sva svojstva koja su inače korisna za srce nestaju u roku od pola sata ili manje, što uglavnom ovisi o tome da li je luk čitav ili je narezan.

Naposljetku, kuhanje češnjaka potiskuje njegovo antibakterijsko djelovanje, dok jedna minuta u mikrovalnoj uništava njegove sposobnosti za borbu protiv raka.

PodijeliTweetPodijeli

Povezani Članci

Male šarene party pizze
Gastro

Male šarene party pizze

Brzo i lako: Pržene loptice od cvjetače
Gastro

Brzo i lako: Pržene loptice od cvjetače

Zdrava piletina s brokulom iz woka
Gastro

Zdrava piletina s brokulom iz woka

Sljedeći članak
HLJEB: Poznajemo li namirnicu koju svakodnevno konzumiramo?

HLJEB: Poznajemo li namirnicu koju svakodnevno konzumiramo?

Vegeterijanski “šareni” KUS-KUS

Vegeterijanski "šareni" KUS-KUS

Brz i ukusan ručak uz pileće rolnice

Brz i ukusan ručak uz pileće rolnice

Preporučujemo

Šta se dogodi s tijelom nakon što samo sedam dana ne jedemo šećer?

Šta se dogodi s tijelom nakon što samo sedam dana ne jedemo šećer?

Kako vam “Plan ličnog razvoja” može koristiti u Vašem ličnom razvoju?

Kako vam “Plan ličnog razvoja” može koristiti u Vašem ličnom razvoju?

Zašto neki ljudi vole tužne drame?

Zašto neki ljudi vole tužne drame?

Pogledajte novu kolekciju brenda FIERCE EYEWEAR pod nazivom “ANTI”

Pogledajte novu kolekciju brenda FIERCE EYEWEAR pod nazivom “ANTI”

Kategorije

  • Arhitektura
  • BiH
  • Biznis
  • Dizajn
  • Društvo
  • Film
  • Fotografija
  • Gastro
  • Historija
  • Intervjui/Reportaže
  • Iz svijeta
  • Književnost
  • Kolumne
  • Likovna umjetnost
  • Ljepota i zdravlje
  • Moda
  • Muzika
  • Nauka/Tehnologija
  • Porodica
  • Pozorište
  • PROMO
  • Psihologija
  • Umjetnost/Kultura

IKRE Magazin

IKRE Magazin je nova online medijska platforma koja za cilj ima povezivanje i uspostavljanje saradnje između individua čije prakse doprinose razvoju bosanskohercegovačkog društva.

Dizajn magazina prilagođen je slabovidnim osobama.

Dina Hadžajlić, direktorica i urednica

dinaikre@gmail.com

© IKRE Magazin – Sva prava zadržana!
Development by Agencija STUDIO387 – Sarajevo.

No Result
View All Result
  • Početna
  • Intervjui/Reportaže
  • Umjetnost/Kultura
  • Nauka/Tehnologija
  • Biznis
  • Ljepota i Zdravlje
  • Psihologija
  • Gastro
  • BiH
  • Iz svijeta

© 2019 Ikre Online magazin.