+100%-
IKRE Magazin
  • Poštujte svoje vrijeme.
  • Umjetnost/Kultura
    • Književnost
    • Muzika
    • Pozorište
    • Film
    • Likovna umjetnost
    • Arhitektura
    • Dizajn
    • Fotografija
    • Moda
  • Nauka/Tehnologija
  • Društvo
    • Psihologija
    • Porodica
    • Ljepota i zdravlje
    • Gastro
  • Biznis
  • Intervju/Reportaža
    • Kolumne
  • BiH
    • Iz svijeta
  • PROMO
No Result
View All Result
  • Poštujte svoje vrijeme.
  • Umjetnost/Kultura
    • Književnost
    • Muzika
    • Pozorište
    • Film
    • Likovna umjetnost
    • Arhitektura
    • Dizajn
    • Fotografija
    • Moda
  • Nauka/Tehnologija
  • Društvo
    • Psihologija
    • Porodica
    • Ljepota i zdravlje
    • Gastro
  • Biznis
  • Intervju/Reportaža
    • Kolumne
  • BiH
    • Iz svijeta
  • PROMO
No Result
View All Result
IKRE Magazin
No Result
View All Result
Naslovna Društvo Gastro

Priprema sushija kod kuće: brzo i jednostavno!

Šta vam je sve potrebno za profesionalnu pripremu sushija u vašem domu?

Priprema sushija kod kuće: brzo i jednostavno!

Sushi je tradicionalno japansko jelo pripremljeno od sirove ili dimljene ribe te kuhane riže začinjene octom.

S obzirom na njegovo porijeklo i starost, priprema sushija se s vremenom mijenjala, pa zbog toga danas postoji nekoliko vrsta sushija.

Najpoznatiji su:

  • Nigiri sushi: riječ je o rukom stisnutom sushiju. Riža se rukom oblikuje u pravokutni oblik na koji se potom stavlja nadjev. Najčešće je riječ o wasabi umaku, sirovoj ribi, ali može ići i meso.
  • Maki sushi: Zamotana riža u nori listu (listu sušene alge), punjena ribom ili povrćem
  • Uramaki sushi: Popularno nazvan i “sushi naopačke”. Sličan je Maki sushiju, no riža se nalazi na vanjskoj strani, tj. na listu sušene alge. Obično se priprema s nekoliko nadjeva, npr. losos, krastavac i kriška ananasa.
  • Sashimi: svježa riba ili morski plodovi servirani uz dodatak wasabi umaka, limuna ili soya umaka

Bez obzira na koju se vrstu sushija odlučili, ni jedan recept nije toliko komplikovan. Samo je bitno imati prave sastojke, znati ih kombinirati s rižom te ono najbitnije – pravilno odabrati i pripremiti rižu.

Isto tako, priprema sushija ne mora biti skupa aktivnost. Izostavite li ribu, a rižu spojite s nekoliko pametnih sastojaka, dobit ćete jeftini sushi koji će i dalje imati ukusan okus i primamljivi izgled poput pravog sushija.

Ovdje ćemo se usredotočiti na pripremu Maki sushija, no riža se priprema na isti način za sve vrste sushija.

1. Priprema riže za sushi

Najkritičniji dio kod pripreme sushija je odabir prave riže i njeno kuhanje. Obično se preporučuje koristiti specijalnu rižu Shari, no ako je niste u mogućnosti koristiti, poslužit će i bijela riža kratkog zrna. Jedino je bitno da je ljepljiva.

Na početku je rižu potrebno dobro isprati sve do kada voda ne bude potpuno prozirna. Pustite je da se “odmori” 20-ak minuta, pa je stavite kuhati.

Omjer vode i riže

Kod kuhanja riže bitan je omjer vode i riže. Ako ćete pripremati Maki sushi, za jedan algin list dovoljno je oko 70 g kuhane riže (iz jednog lista dobit ćete 6 Maki komada).

Stavite rižu u lonac i dodajte za nijansu više vode u odnosu na rižu, točnije 1,2:1 u korist vode.

Na početku kuhajte rižu na jačoj vatri uz povremeno miješanje sve do kad ne zavrije. Nakon što zavrije, smanjite vatru, poklopite lonac i kuhajte je još 10-ak minuta. Povremeno provjerite rižu, no nemojte je miješati.

Začinjavanje riže

Važno je napomenuti da rižu tijekom kuhanja ne smijete soliti ili dodavati bilo koji drugi začin.

Kada se riža skuha, izvadite je iz lonca pomoću kašičice za cijeđenje , stavite u posudu i počnite s pripremom posebnog preljeva.

Sastojci za preljev na 100 g kuhane riže:

  • 2 žlice rižinog octa
  • pola žlice šećera
  • pola žličice soli

U posudi zagrijte rižin ocat, šećer i sol. Preljev konstantno miješajte “mutilicom” i kuhajte sve do kad ne zavrije. Smanjite vatru i kuhajte još minutu do dvije. Topli preljev prelijte preko tople riže i promiješajte drvenom žlicom.

Ako kod kuće nemate rižin ocat, dobra i jeftinija zamjena je jabučni ocat.

2. Vanjska podloga za Maki sushi

Za pripremu Maki sushija obično se koristi bambusov podmetač jer se tako listovi alge lakše rolaju, no možete koristiti i prozirnu foliju. 

Izvažite 70g kuhane riže i jednako je rasporedite na Nori list. Riža mora biti raspoređena u tankom sloju, nikako ne debljem od jednog centimetra, a gornji dio lista ostavite prazan.

Zamjena za Naki alge

Budući da su alge jedna od skupljih namirnica za pripremu sushija, sushi možete pripremiti i bez njih.
Umjesto na algu, rižu ravnomjerno rasporedite po prozirnoj foliji, u sredinu stavite željene sastojke i na kraju zamotajte. Ovako pripremljeni sushi uvaljajte u popržene sjemenke sezama. 

Listove alge možete zamijeniti i blanširanim listovima zelenog lisnatog povrća kao što su blitva, kelj i špinat. No ovakva verzija sushija više se i ne može nazvati sushijem.

3. Izbor punjenja za sushi

Sushi se najčešće puni sirovom ribom, pa na lijepo izrežite svježe komade tune i dimljenog lososa.

Od ostalih sastojaka možete dodati i avokado, mrkvu, mladi luk, krastavac, japanske gljive, kuhana jaja…. Odluka je na vama!

Na kraju zamotajte sushi pomoću bambusovog podmetača ili prozirne folije. Dio Nori lista na kojeg niste stavili rižu malo navlažite vodom i preklopite ga tako da se zalijepi za glavni dio.

 

PodijeliTweetPodijeli

Povezani Članci

Amela Ivković O’Reilly: Mentalna higijena je osnova zdravlja
BiH

Amela Ivković O’Reilly: Mentalna higijena je osnova zdravlja

AVOKADO PASTA – brz i lagan obrok koji donosi zdravstvene dobrobiti za vaš organizam
Gastro

AVOKADO PASTA – brz i lagan obrok koji donosi zdravstvene dobrobiti za vaš organizam

Zdrava i brza tortica iz šoljice s bijelom čokoladom
Gastro

Zdrava i brza tortica iz šoljice s bijelom čokoladom

Sljedeći članak
5 beauty trikova koji će vam olakšati život

5 beauty trikova koji će vam olakšati život

Unaprijedite svoj poslovni jezik!

Unaprijedite svoj poslovni jezik!

Mentalne mape – put učinkovitijeg učenja

Mentalne mape - put učinkovitijeg učenja

Preporučujemo

Maria Zain: Buduće majke i dojilje u ramazanu

Maria Zain: Buduće majke i dojilje u ramazanu

Kuhinja by Alma: Porodična kreativnost u kuhinji

Kuhinja by Alma: Porodična kreativnost u kuhinji

Brzo i lako: Maslac od kestena koji morate isprobati

Brzo i lako: Maslac od kestena koji morate isprobati

Tipografija – osnovna pravila i alati

Tipografija – osnovna pravila i alati

Kategorije

  • Arhitektura
  • BiH
  • Biznis
  • Dizajn
  • Društvo
  • Film
  • Fotografija
  • Gastro
  • Historija
  • Intervjui/Reportaže
  • Iz svijeta
  • Književnost
  • Kolumne
  • Likovna umjetnost
  • Ljepota i zdravlje
  • Moda
  • Muzika
  • Nauka/Tehnologija
  • Porodica
  • Pozorište
  • PROMO
  • Psihologija
  • Umjetnost/Kultura
IKRE Magazin

IKRE Magazin je nova online medijska platforma koja za cilj ima povezivanje i uspostavljanje saradnje između individua čije prakse doprinose razvoju bosanskohercegovačkog društva.

Dizajn magazina prilagođen je slabovidnim osobama.

Kontakt: ikremagazin.ba@gmail.com

© IKRE Magazin - Sva prava zadržana!
Development by Agencija STUDIO387 - Sarajevo.

No Result
View All Result
  • Početna
  • Intervjui/Reportaže
  • Umjetnost/Kultura
  • Nauka/Tehnologija
  • Biznis
  • Ljepota i Zdravlje
  • Psihologija
  • Gastro
  • BiH
  • Iz svijeta

© 2019 Ikre Online magazin.