+100%-
IKRE Magazin
  • Poštujte svoje vrijeme.
  • Umjetnost/Kultura
    • Književnost
    • Muzika
    • Pozorište
    • Film
    • Likovna umjetnost
    • Arhitektura
    • Dizajn
    • Fotografija
    • Moda
  • Nauka/Tehnologija
  • Društvo
    • Psihologija
    • Porodica
    • Ljepota i zdravlje
    • Gastro
  • Biznis
  • Intervju/Reportaža
    • Kolumne
  • BiH
    • Iz svijeta
  • PROMO
No Result
View All Result
  • Poštujte svoje vrijeme.
  • Umjetnost/Kultura
    • Književnost
    • Muzika
    • Pozorište
    • Film
    • Likovna umjetnost
    • Arhitektura
    • Dizajn
    • Fotografija
    • Moda
  • Nauka/Tehnologija
  • Društvo
    • Psihologija
    • Porodica
    • Ljepota i zdravlje
    • Gastro
  • Biznis
  • Intervju/Reportaža
    • Kolumne
  • BiH
    • Iz svijeta
  • PROMO
No Result
View All Result
IKRE Magazin
No Result
View All Result
Naslovna Društvo Gastro

Ovo su namirnice koje ne smijete zamrzavati!

Ovo su namirnice koje ne smijete zamrzavati!

Uz već poznate namirnice poput jaja, mliječnih proizvoda i namirnica koje imaju veliki postotak vode, stručnjaci upozoravaju da ni ove namirnice nije dobro zamrzavati!

Već odmrznuta hrana

Zamrzavanje odmrznutih namirnica opasno je za zdravlje zbog razvoja štetnih bakterija. No, i za taj problem postoji rješenje. Prije zamrzavanja hranu rasporedite i zamrznite onu količinu koja je dovoljna za 1-2 tanjira. Ako ste i dalje zamrznuli previše, ponovno skuhajte ono što vam je preostalo jer u tom slučaju možete ponovno zamrznuti hranu.

Skuhana tjestenina

Kuhana tjestenina može stati nekoliko dana u frižideru, ali ako se odlučite smrznuti je, imajte na umu da će se prilikom odmrzavanja tjestenina raspasti, promijeniti okus i teksturu te postati poput kaše.

Umaci

Ostatke umaka nije dobro zamrzavati jer dolazi do odvajanja sastojaka pa ih je najbolje pojesti isti dan. Stručnjaci upozoravaju i da posebnu pozornost treba obratiti na umake koji sadrže bilo koju vrstu brašna jer je njihovo odvajanje još intenzivnije.

Kečap

Ako vam boca kečapa već dugo stoji otvorena, radije je bacite jer će pri odmrzavaju postati vodenasta.

Krušne mrvice

Prilikom zamrzavanja krušne mrvice pokupe vodu, zato kad ih poželite odmrznuti postanu mekane, vlažne i promijene okus. Ako želite praviti jela u koja se dodaju krušne mrvice, onda je bolje odvojiti dio bez mrvica koji se može zamrznuti, a prilikom odmrzavanja naknadno dodajte svježe mrvice.

Pržena hrana

Ne preporučuje se zamrzavanje pržene hrane jer će tijekom odmrzavanja pustiti vlagu zbog koje će hrana postati kašasta, a razlog su upravo krušne mrvice koje se stavljaju prilikom prženja na ulju.

Svježe bilje i avokado

I avokado i bilje postat će kašasto, a zamrznuto zeleno bilje promijenit će boju u smeđu. Srećom, postoji način kako zamrznuti svježe bilje. Odvojite korijen od listova i njih zamrznite s kockicama leda. Kad krenete kuhati možete led odmah ubaciti u vruću vodu.

Konzerve

Pri zamrzavaju konzervirane hrane postoji mogućnost eksplozije. Prednost hrane u konzervi je upravo ta da može dugo stajati u frižideru pa je nema ni potrebe zamrzavati.

PodijeliTweetPodijeli

Povezani Članci

Mirela i Alen Nikšić: Prioritet je pomoći ljudima da brže i lakše dođu do zdrave ishrane
Gastro

Mirela i Alen Nikšić: Prioritet je pomoći ljudima da brže i lakše dođu do zdrave ishrane

Haris Suljović: Burger specialist u kreativnoj industriji
Gastro

Haris Suljović: Burger specialist u kreativnoj industriji

Naida Pekmezović: Autorica inspirativne bh. kuharice “NEAT”
BiH

Naida Pekmezović: Autorica inspirativne bh. kuharice “NEAT”

Sljedeći članak
Enis Čišić: Strip je najbliži filmskoj umjetnosti

Enis Čišić: Strip je najbliži filmskoj umjetnosti

Sézane – odjevni komadi modnog brenda koji je očarao Francuskinje

Sézane - odjevni komadi modnog brenda koji je očarao Francuskinje

Ko je bio Alfred Nobel?

Ko je bio Alfred Nobel?

Preporučujemo

Pozitivan primjer u BiH: Studio 387 proširuje kapacitete i pruža nove prilike!

Pozitivan primjer u BiH: Studio 387 proširuje kapacitete i pruža nove prilike!

Grafički dizajn: značaj i svrha digitalne umjetnosti u poslovanju

Grafički dizajn: značaj i svrha digitalne umjetnosti u poslovanju

Vegeterijanski “šareni” KUS-KUS

Vegeterijanski “šareni” KUS-KUS

Keramika u umjetnosti: Kreacije koje će vas ostaviti bez daha

Keramika u umjetnosti: Kreacije koje će vas ostaviti bez daha

Kategorije

  • Arhitektura
  • BiH
  • Biznis
  • Dizajn
  • Društvo
  • Film
  • Fotografija
  • Gastro
  • Historija
  • Intervjui/Reportaže
  • Iz svijeta
  • Književnost
  • Kolumne
  • Likovna umjetnost
  • Ljepota i zdravlje
  • Moda
  • Muzika
  • Nauka/Tehnologija
  • Porodica
  • Pozorište
  • PROMO
  • Psihologija
  • Umjetnost/Kultura

IKRE Magazin

IKRE Magazin je nova online medijska platforma koja za cilj ima povezivanje i uspostavljanje saradnje između individua čije prakse doprinose razvoju bosanskohercegovačkog društva.

Dizajn magazina prilagođen je slabovidnim osobama.

Dina Hadžajlić, direktorica i urednica

dinaikre@gmail.com

© IKRE Magazin – Sva prava zadržana!
Development by Agencija STUDIO387 – Sarajevo.

No Result
View All Result
  • Početna
  • Intervjui/Reportaže
  • Umjetnost/Kultura
  • Nauka/Tehnologija
  • Biznis
  • Ljepota i Zdravlje
  • Psihologija
  • Gastro
  • BiH
  • Iz svijeta

© 2019 Ikre Online magazin.