+100%-
IKRE Magazin
  • Poštujte svoje vrijeme.
  • Umjetnost/Kultura
    • Književnost
    • Muzika
    • Pozorište
    • Film
    • Likovna umjetnost
    • Arhitektura
    • Dizajn
    • Fotografija
    • Moda
  • Nauka/Tehnologija
  • Društvo
    • Psihologija
    • Porodica
    • Ljepota i zdravlje
    • Gastro
  • Biznis
  • Intervju/Reportaža
    • Kolumne
  • BiH
    • Iz svijeta
  • PROMO
No Result
View All Result
  • Poštujte svoje vrijeme.
  • Umjetnost/Kultura
    • Književnost
    • Muzika
    • Pozorište
    • Film
    • Likovna umjetnost
    • Arhitektura
    • Dizajn
    • Fotografija
    • Moda
  • Nauka/Tehnologija
  • Društvo
    • Psihologija
    • Porodica
    • Ljepota i zdravlje
    • Gastro
  • Biznis
  • Intervju/Reportaža
    • Kolumne
  • BiH
    • Iz svijeta
  • PROMO
No Result
View All Result
IKRE Magazin
No Result
View All Result
Naslovna Društvo Gastro

Najpopularnija japanska jela koje morate isprobati

Prirodna japanska kuhinja smatra se najzdravijom kuhinjom svijeta.

Najpopularnija japanska jela koje morate isprobati

Sushi

sushi

Jednostavno rečeno, sushi je sirova riba poslužena na riži koja je lagano začinjena octom.

Postoje različite kombinacije okusa i tekstura, kao što su kremasti uni (morski jež), ama-ebi (slatki škampi) ili pak makizushi (sushi zamotan u listove morske trave), inarizushi (tofu punjen sushi rižom) i još mnogi drugi. Sushi je najpoznatije japansko jelo koje je potječe iz ulične prehrane.

Ramen

ramen

Razanci od jaja u slanoj juhi su omiljeni japanski obrok za kasnu večeru.  Postoje četiri vrste juhe:  tonkotsu (od svinjske kosti) , miso , soja umak i sol.

Unagiunagi

Riječna jegulja s žara premazana sa slatkim umakom za roštilj. Prema narodnom vjerovanju unagi je savršeni lijek protiv topline i vlage za vrijeme japanskih vrućih ljeta.

Tempura

tempura

Tempura je japanski doprinos na području pržene hrane.

Plodovi mora i povrće obloženi su tijestom u duboko prženi u sezamovom ulju. Poslužuje se najčešće s malo soli i sojinim umakom koji je obogaćen ribanom rotkvicom.

Soba

soba japanski rezanci od heljde

Soba su dugi, tanki heljdini rezanci.

Ovo jelo je posebno zastupljeni u planinskim područjima gdje su cijene heljde bolje nego cijene riže.  Rezanci se poslužuju vreli s juhom od sojinog umaka ili na sobnoj temperaturi s juhom od bambusa.

Sashimi

sashimi

Često se miješa sa suhijem, no sashimi se sastoji samo od narezane sirove ribe.

Obično se jede uz vrlo ljuti wasabi umak ili slankasti umak od soje. Poslužuje se bez riže. Najpopularniji su: ebi (škampi), ika (lignje), toro(tuna).

Okonomiyaki

Okonomiyaki, Hiroshima

Ukusne japanske palačinke čija priprema ovisi iz područja kojeg potječe jelo.

Postoje dvije vrste, a to su: Hiroshima i Kansai. Kansai je jelo u kojem se tijesto i sastojci miješaju, a zatim se sve peče, dok Hiroshima podrazumijeva tanke palačinke na koje se dodaju sastojci u slojevima.

Teppanyaki

Teppanyaki

Japanski roštilj od mesa, morskih plodova i povrća koji se priprema pred kupcima.

Tonkatsu

Tonkatsu

Pohani i duboko prženi svinjski kotleti. Poslužuje se uz miso juhu i poveću porciju isjeckanih kupusa.

Yakitori

Yakitori

Piletina na žaru. Svaki dio piletine je na jelovniku, savršeno pržen na žaru do savršenstava, začinjena s malo soli ili slatkim  sojinim umakom.

PodijeliTweetPodijeli

Povezani Članci

AVOKADO PASTA – brz i lagan obrok koji donosi zdravstvene dobrobiti za vaš organizam
Gastro

AVOKADO PASTA – brz i lagan obrok koji donosi zdravstvene dobrobiti za vaš organizam

Zdrava i brza tortica iz šoljice s bijelom čokoladom
Gastro

Zdrava i brza tortica iz šoljice s bijelom čokoladom

Desert koji osvježava – Pavlova torta s jagodama
Gastro

Desert koji osvježava – Pavlova torta s jagodama

Sljedeći članak
5 sireva koji su zdraviji nego što mislite

5 sireva koji su zdraviji nego što mislite

Swatch i Louvre predstavili kolekciju satova s modernim varijantama poznatih umjetnina

Swatch i Louvre predstavili kolekciju satova s modernim varijantama poznatih umjetnina

Mary Kate × Ashley Olsen: The Row

Mary Kate × Ashley Olsen: The Row

Preporučujemo

Kako se nasljeđuje boja očiju i koju boju očiju mogu imati vaša djeca?

Kako se nasljeđuje boja očiju i koju boju očiju mogu imati vaša djeca?

Voćko & Povrćko – Najzdraviji izbor za Vas i one koje volite

Voćko & Povrćko – Najzdraviji izbor za Vas i one koje volite

Selmir Mašetović: Mi smo svi različiti i samim tim imamo i drugačija mišljenja i poglede na svijet

Selmir Mašetović: Mi smo svi različiti i samim tim imamo i drugačija mišljenja i poglede na svijet

FLD POKRENULA FOND ZA ŽENE ŽRTVE NASILJA U PORODICI „ZAJEDNO SMO SIGURNE“

FLD POKRENULA FOND ZA ŽENE ŽRTVE NASILJA U PORODICI „ZAJEDNO SMO SIGURNE“

Kategorije

  • Arhitektura
  • BiH
  • Biznis
  • Dizajn
  • Društvo
  • Film
  • Fotografija
  • Gastro
  • Historija
  • Intervjui/Reportaže
  • Iz svijeta
  • Književnost
  • Kolumne
  • Likovna umjetnost
  • Ljepota i zdravlje
  • Moda
  • Muzika
  • Nauka/Tehnologija
  • Porodica
  • Pozorište
  • PROMO
  • Psihologija
  • Umjetnost/Kultura
IKRE Magazin

IKRE Magazin je nova online medijska platforma koja za cilj ima povezivanje i uspostavljanje saradnje između individua čije prakse doprinose razvoju bosanskohercegovačkog društva.

Dizajn magazina prilagođen je slabovidnim osobama.

Kontakt: ikremagazin.ba@gmail.com

© IKRE Magazin - Sva prava zadržana!
Development by Agencija STUDIO387 - Sarajevo.

No Result
View All Result
  • Početna
  • Intervjui/Reportaže
  • Umjetnost/Kultura
  • Nauka/Tehnologija
  • Biznis
  • Ljepota i Zdravlje
  • Psihologija
  • Gastro
  • BiH
  • Iz svijeta

© 2019 Ikre Online magazin.