Ko je Naida iza popularnog Instagram profila @naidaeats i kako je započela njena gastro priča?
Naida je pravi foodie, uživa u hrani, kako u njenoj pripremi tako i u degustaciji. Počelo je s tim prije nekoliko godina kada sam zbog posla dosta putovala po svijetu i uživala sam isprobavati interesantna jela, fotografisati svoj tanjir i onda sam to objavljivala na instagram profilu. Kasnije je to prešlo u moju kuhinju gdje sam počela probati različite recepte, rekreirati jela koja sam jela u restoranima, igrati se sa namirnica i otkrivati zanimljive ukuse. Kroz svaku objavu, kroz svaki recept koji podijelim, nastojim ohrabriti ljude i prikazati da možemo jesti zdravije bez ikakvih kompromisa u pogledu ukusa, kao i da nije potrebno provesti sate i sate u kuhinji da biste uživali u ukusnom jelu.
Čini ni se da je danas sve više food, tačnije gastro bloggera, Vi ste jedna od njih. Smatrate li da je “foodie” zajednica prezasićena i koja je Vaša formula za uspjeh, s obzirom na to da se Vaš rad uistinu izdvaja i cijeni?
Smatram da je u svakom zanimanju važno da ste vjerni sebi i da nastojite da ste prepoznatljivi, da ste originalni. Uvijek pružajte kvalitetne i tačne informacije, kako bi pratioci imali povjerenja u vas, jer tako gradite zajednicu. Da, upravu ste, desio se pravi bum sa gastro bloggerima, a čini mi se generalno da je i gastro ponuda u BiH uznapredovala, od ponude namirnica u supermarketima do raznovrsnosti ponude u restoranima. Food bloggeri daju sasvim novo kulinarsko iskustvo.
Kako zapravo izgleda Vaš jedan radni dan, koliko je vremena potrebno za jedan blog post i sve ostale popratne radnje, održavanje mreža, odgovaranje ljudima na komentare, dogovore oko saradnji… Iako na prvu zvuči vrlo jednostavno, svi znamo da nije i da tu ima jako puno posla… isplati li se to sve skupa u konačnici?
Nakon radnog vremena, i vikendom, posvećujem se NaidaEats. Možda mislite da je bloganje o hrani jednostavan hobi, ali stvaranje recepata i fotkanje nije zadatak koji se obavi kroz sat vremena. Prvi korak je smišljanje recepta, kupovina namirnica i zatim kuhanje. Zapravo je to miks vještina, a ja bih to nazvala umjetnost koja zahtijeva puno truda i predanosti. Svaki food blogger koji želi da se njegovi recepti ističu, osim kulinarskih vještina, treba posjedovati talent za fotografiju i raditi na tome, jer fotografija govori hiljadu riječi, zar ne?
Desi se da napravim jelo ali fotografije nisu najbolje i u tim slučajevima odustajem od objave dok ponovo ne napravim isto jelo. Danas je jako popularan i video format kada je pripremanje hrane u pitanju, a to iziskuje planiranje, dobru organizaciju i sate postprodukcije tj. montiranje video materijala. Neki bloggeri uspjeli su izgraditi vrlo uspješne biznise samo iz svoje strasti prema hrani, a takve primjere možemo vidjeti širom svijeta. Saradnje dođu, ali vremenom. Trebate raditi na sebi, svom prepoznatljivom stilu i kvalitetnom sadržaju pa će sa vašim razvojem doći i prve saradnje.
Ono što je Vaše pratitelje naročito obradovalo jeste prva kuharica sa 10 recepata, simbolično nazvana “NEAT by NAIDAEATS” – možete li nam reći više o istoj?
NEAT je spontano nastala, gdje sam na jednom mjestu skupila 10 jednostavnih, zdravijih i ukusnih recepata. U kuharici se nalaze i savjeti za maksimalno iskorištenje namirnica. Svaki recept je označen adekvatnim simbolom kao vodič za osobe koje izbjegavaju određene namirnice. Trudila sam se prikazati namirnice u drugim ulogama, npr. slanutak kao baza za slane krekere. NEAT možete besplatno preuzeti na www.naidaeats.com.

Odakle crpite inspiraciju za dekorisanje Vaših slastica?
Nekada su to jela koja sam probala u restoranima, fotografije iz omiljenih kuharica ili se jednostavno igram u kuhinji. Danas postoje i sjajne škole za fotografiju gdje također daju savjete za dekoraciju jela kako bi što primamljivije izgledala na fotografijama.
Jedna od njih je Foodtography School koju je pokrenula fotografkinja Sarah Crawford sa preko deset godina iskustva fotografiranja hrane. Često daju besplatne savjete i časove pa preporučujem svima koji planiraju otvoriti food blog ili ako se već bavite ovim da je pratite.
Koja su to tri sastojka koja uvijek morate imati u kuhinji?
Kada je pripremanje slastica u pitanju tu su nezaobilazni kakao, kokosovo ulje i orašasti plodovi koje često koristim kao zamjenu za brašno. Što se tiče svakodnevnog života i namirnica koje na dnevnoj bazi koristimo i imamo uvijek veće količine, to su jaja, jogurt i voće, jer sa ove tri namirnice (naravno u kombinaciji sa još nekoliko) možete napraviti dosta recepata.
Koja su to tri sastojka koja svjesno izbjegavate ili eliminirate čak i kada se u receptu traži da se doda?
Prije svega uvijek razmišljam o tome da li je ta količina npr. ulja uistinu potrebna. Jer, dosta sam porodičnih recepata probala i shvatila sam da nema potrebe za tim količinama ulja, a često i šećera. Stoga uvijek preporučujem da se igrate sa količinama i postepeno da ih dodajete u smjesu.
U mojoj kuhinji tj. u mojim receptima najčešće su zamjene za šećer, jer se trudim koristiti samo prirodne zaslađivače kao što su datule, med ili javorov sirup. Pored šećera izbjegavam bijelo brašno, pa su česta zamjena mahunarke ili mljeveni orašasti plodovi. Kao treći primjer rekla bih da ako recept kaže da se nešto prži u dubokom ulju da to pokušam izbjeći i zamijeniti pečenjem u rerni.
Vaše najdraže jelo?
Iako ćete na mom profilu najviše naći recepata za slastice, moje omiljeno jelo su lasagne. Možda iznenađujući odgovor za moje pratioce, ali ljubitelj sam paradajz sosa u kombinaciji sa mesom.
Kada kažem lasagne, pri tome mislim na različite varijacije ovog popularnog italijanskog jela – od tradicionalnog recepta sa tjesteninom do laganijh kombinacija sa patlidžanom ili tikvicama umjesto kora od tjestenine.
Za kraj, koji recept biste preporučili čitatelji(ca)ma IKRE Magazina?
Hmmm…ovo je čini mi se kao ono kada pitate majku koje dijete više voli. Dosta ih je, sve u zavisnosti šta ko voli, ali izdvojila bih najsočniji brownie od graha, domaći Snickers i cheesecake baklavu.