+100%-
IKRE Magazin
  • Poštujte svoje vrijeme.
  • Umjetnost/Kultura
    • Književnost
    • Muzika
    • Pozorište
    • Film
    • Likovna umjetnost
    • Arhitektura
    • Dizajn
    • Fotografija
    • Moda
  • Nauka/Tehnologija
  • Društvo
    • Psihologija
    • Porodica
    • Ljepota i zdravlje
    • Gastro
  • Biznis
  • Intervju/Reportaža
    • Kolumne
  • BiH
    • Iz svijeta
  • PROMO
No Result
View All Result
  • Poštujte svoje vrijeme.
  • Umjetnost/Kultura
    • Književnost
    • Muzika
    • Pozorište
    • Film
    • Likovna umjetnost
    • Arhitektura
    • Dizajn
    • Fotografija
    • Moda
  • Nauka/Tehnologija
  • Društvo
    • Psihologija
    • Porodica
    • Ljepota i zdravlje
    • Gastro
  • Biznis
  • Intervju/Reportaža
    • Kolumne
  • BiH
    • Iz svijeta
  • PROMO
No Result
View All Result
IKRE Magazin
No Result
View All Result
Naslovna Društvo Gastro

Mirela i Alen Nikšić: Prioritet je pomoći ljudima da brže i lakše dođu do zdrave ishrane

Bračni par, nutricionistica i gastronom, kreatori gastro platforme "Foodizam.ba" - govore za IKRE Magazin!

Mirela i Alen Nikšić: Prioritet je pomoći ljudima da brže i lakše dođu do zdrave ishrane

Ko stoji iza gastro platforme “Foodizam.ba”?

Iza postojeće platforme, zajedničkim snagama upravljamo moj suprug Alen i ja, uz stručnu pomoć naših saradnika u izradi kvalitetnog materijala za YouTube kanal.

Kako je započela Vaša gastro priča?

Naša priča je usko povezana s našim privatnim životom, budući da smo mi već dvije decenije ne samo bračni nego i poslovni partneri. Odlučili smo zajedno ukomponovati naše profesije, obzirom da je Alen profesionalni ugostitelj i kuhar, a ja nutricionista došli smo do zaključka da je to idealan spoj kroz koji možemo prenijeti kako svoje znanje, tako i iskustvo na naše pratitelje. Alen je svoju ljubav prema hrani, gastronomiji i ugostiteljstvu prenio i na mene, pa se već davne 1999. g u Sarajevu rodila naša prva poslovna ljubav, a to je Aquarius, pritom daleko drugačiji od onoga kojeg poznajemo danas. Smatramo da se naš lokal uvijek isticao od okoline prema osvrtima naših mnogobrojnih vjernih gostiju, a mi se i dalje trudimo da njegujemo naš posao na najbolji mogući način.

Šta je to što Vaš rad ističe u gastro zajednici Bosne i Hercegovine?

Koračajući skupa kroz sve životne aspekte posljednjih godina, stvorili smo unikatnu, posebnu i spomena vrijednu priču. Naravno, godinama se među nama stvaraju nove ideje, zamisli i želje, pa tako je i projekat foodizam.ba nastao spontano kroz godine ljubavi prema navedenim smjerovima. No, ovaj put je malo drugačije. Dosadašnji bit ugostiteljstva bio je priuštiti ljudima ugođaj više aspekata našeg lokala i raznovrsne ponude, dok kroz ovaj
projekat, dovodimo taj isti ugođaj u njihova 4 zida i prikazujemo način na koji možemo prenijeti naše znanje, pomoći ljudima da uživaju u hrani i samim tim se zdravije hrane i žive. Obzirom da je trenutno stanje pandemije sve nas dovelo da provodimo više vremena kod kuće nego inače, idealno vrijeme je da to svi iskoristimo i brinemo više o našem zdravlju i ishrani.

Kako nastaje jedan Vaš video, zatim objava – koliko vremena je potrebno za cijeli proces?

Inspiracija se prvenstveno rađa među nama, no ideje svakodnevno nalazimo u spontanim trenucima. Radimo ono što volimo, kuhamo ono što mi volimo da jedemo i mislimo da će se svidjeti ljudima. Prioritet nam je da pomognemo ljudima da brže i lakše dođu do zdrave ishrane, promoviramo domaće proizvođače hrane i na kraju osvijestimo i motiviramo ljude da sami kuhaju brzo i lako, a zdravo i ukusno.

Cijeli proces varira od pripreme koju se trudimo pojednostaviti što je više moguće, pa samim tim cijeli proces ne predstavlja nikakvo opterećenje. I jednako važan detalj je da iza naših videa stoji mlada i vrijedna ekipa profesionalaca, na čelu sa Markom Jovančićem sa kojima uživamo raditi.

Jesu li Vam draži komplicirani ili jednostavni recepti? Koliko ste skloni eksperimentiranju?

Naš vječiti moto jeste motivacija za kuhanje, prije svega je neizmjerno važno htjeti naučiti, a zatim i zavoljeti kuhanje, koje se kroz svaki susret trudimo prikazati kao mnogo više od proste potrebe za hranom. Pokušavamo zajedno prikazati važnost i ljepotu koju predstavlja balansirana prehrana u čovjekovom životu. Za nas nijedan recept nije kompliciran, jer kao što smo spomenuli, tajni sastojak koji olakšava i uljepšava svako kuhanje jeste prstohvat ljubavi unesene prvim korakom u kuhinju.

Što se tiče eksperimentiranja, smatramo to najsretnijim dijelom kuhanja, kroz koje u potpunosti možemo iskazati svoju kreativnost.

Kod nas u kuhinji se nerijetko možete susresti sa raznim nazovimo nespojivim elementima, koje mi smatramo savršenom kombinacijom. Sigurna sam da ćete ostati oduševljeni neobičnim kombinacijama ukoliko budete kuhali po našim receptima.

Da li je sve uvijek lakše u paru?

U paru je sve ne samo lakše, već i mnogo ljepše, te upravo želimo i pokazati našim gledateljima važnost zajedničke angažiranosti u kuhinji. No, uz uživanje u pripremi hrane sa svojim partnerom ili partnericom, želimo skrenuti veliku pozornost na nužnost učestvovanja naših najmlađih. Sudjelovanje djece u kuhinji neopisivo doprinosi razvoju djece, te mnogim vještinama, uz motoričke sposobnosti i koordinaciju.

Bilo koja vrsta njihovog učešća im daje osjećaj važnosti i zajedništva. Naprimjer potaknite dijete da vam pročita recept i na taj način uz zabavu može vježbati čitanje ili usvajati brojeve pomažući prilikom vaganja namirnica. Najvažnija i najljepša korist koju dobivate od zajedničkog kuhanja je vrijeme provedeno skupa što je najbitnije za djetetov zdrav i pravilan razvoj.

O čemu Bosanci i Hercegovci trebaju naročito voditi računa kada je nutricionizam u
pitanju?

Ishrana koju najviše potenciramo, kako kroz ovaj posao tako i u privatnom životu, jeste ona bazirana na sezonskim namirnicama i prije svega domaćim proizvodima kojim je naša država jako bogata. Pored toga, treba se koncetrisati na izbacivanje prekomjerne brze hrane koja je nažalost jako popularna kod mladih ljudi kao i kupovina gotovih i polugotovih jela. Također važan dio je ne preskakati doručak uz izgovor da nemamo vremena ujutro za pripremu.

Kako vidite svoj profesionalni razvoj u narednom periodu?

Alen i ja smo uz naš radni staž već odavno izgrađene osobe i privatno i profesionalno, što nas ipak nikada ne zaustavlja u novim istraživanjima i poduhvatima. Stoga, uživamo u trenutnom radu na kanalu foodizam.ba i uvijek se trudimo suvremenim inovacijama učiniti naš posao zanimljivim kao i do sada. Uvijek se radujemo novim idejama i projektima. Mi ćemo pokušati kroz ovaj projekat svima približiti važnost redovnih zdravih obroka za koje ne treba mnogo vremena, a dobrobiti koje donosi zdrava ishrana za naše zdravlje je nešto o čemu svi moramo voditi računa, posebno kada su mlade generacije u pitanju. Na kraju, svi smo mi ono što jedemo.

Koji recept biste preporučili čitatelji(ca)ma IKRE Magazina?

S obzirom da nas u većem broju prati ženska populacija, kao vjerujem i ovaj magazin, osvrnut ću se na recepte na koje ja najviše volim da se baziram, a to su oni vezani za osobe koje imaju probleme štitne žlijezde. Smatram da je taj dio od važnog značaja jer danas u svijetu svaka druga žena ima neki oblik poremećaja rada štitne žlijezde. Moj omiljeni recept je priprema zdravog hljeba koji možete pronaći na našem youtube kanalu Foodizam.ba.

PodijeliTweetPodijeli

Povezani Članci

Selma Alispahić: Gluma je najljepši mogući put kojim se kroz pričanje priča oplemenjuje život
Intervjui/Reportaže

Selma Alispahić: Gluma je najljepši mogući put kojim se kroz pričanje priča oplemenjuje život

Larisa Buro: Uvijek se znalo da će moje životno opredjeljenje biti muzika
BiH

Larisa Buro: Uvijek se znalo da će moje životno opredjeljenje biti muzika

Haris Suljović: Burger specialist u kreativnoj industriji
Gastro

Haris Suljović: Burger specialist u kreativnoj industriji

Sljedeći članak
Larisa Buro: Uvijek se znalo da će moje životno opredjeljenje biti muzika

Larisa Buro: Uvijek se znalo da će moje životno opredjeljenje biti muzika

Selma Alispahić: Gluma je najljepši mogući put kojim se kroz pričanje priča oplemenjuje život

Selma Alispahić: Gluma je najljepši mogući put kojim se kroz pričanje priča oplemenjuje život

Preporučujemo

Veganske kremaste makarone s lažnim sirom koje možete jesti i kad ste na dijeti

Veganske kremaste makarone s lažnim sirom koje možete jesti i kad ste na dijeti

Utjecaj stresa na naše oči

Utjecaj stresa na naše oči

Trendovi novog doba: Cruelty free i veganska kozmetika

Trendovi novog doba: Cruelty free i veganska kozmetika

Londonska kompanija osmislila trotoar koji proizvodi struju od koraka prolaznika

Londonska kompanija osmislila trotoar koji proizvodi struju od koraka prolaznika

Kategorije

  • Arhitektura
  • BiH
  • Biznis
  • Dizajn
  • Društvo
  • Film
  • Fotografija
  • Gastro
  • Historija
  • Intervjui/Reportaže
  • Iz svijeta
  • Književnost
  • Kolumne
  • Likovna umjetnost
  • Ljepota i zdravlje
  • Moda
  • Muzika
  • Nauka/Tehnologija
  • Porodica
  • Pozorište
  • PROMO
  • Psihologija
  • Umjetnost/Kultura

IKRE Magazin

IKRE Magazin je nova online medijska platforma koja za cilj ima povezivanje i uspostavljanje saradnje između individua čije prakse doprinose razvoju bosanskohercegovačkog društva.

Dizajn magazina prilagođen je slabovidnim osobama.

Dina Hadžajlić, direktorica i urednica

dinaikre@gmail.com

© IKRE Magazin – Sva prava zadržana!
Development by Agencija STUDIO387 – Sarajevo.

No Result
View All Result
  • Početna
  • Intervjui/Reportaže
  • Umjetnost/Kultura
  • Nauka/Tehnologija
  • Biznis
  • Ljepota i Zdravlje
  • Psihologija
  • Gastro
  • BiH
  • Iz svijeta

© 2019 Ikre Online magazin.