+100%-
IKRE Magazin
  • Poštujte svoje vrijeme.
  • Umjetnost/Kultura
    • Književnost
    • Muzika
    • Pozorište
    • Film
    • Likovna umjetnost
    • Arhitektura
    • Dizajn
    • Fotografija
    • Moda
  • Nauka/Tehnologija
  • Društvo
    • Psihologija
    • Porodica
    • Ljepota i zdravlje
    • Gastro
  • Biznis
  • Intervju/Reportaža
    • Kolumne
  • BiH
    • Iz svijeta
  • PROMO
No Result
View All Result
  • Poštujte svoje vrijeme.
  • Umjetnost/Kultura
    • Književnost
    • Muzika
    • Pozorište
    • Film
    • Likovna umjetnost
    • Arhitektura
    • Dizajn
    • Fotografija
    • Moda
  • Nauka/Tehnologija
  • Društvo
    • Psihologija
    • Porodica
    • Ljepota i zdravlje
    • Gastro
  • Biznis
  • Intervju/Reportaža
    • Kolumne
  • BiH
    • Iz svijeta
  • PROMO
No Result
View All Result
IKRE Magazin
No Result
View All Result
Naslovna Društvo Gastro

HLJEB: Poznajemo li namirnicu koju svakodnevno konzumiramo?

HLJEB: Poznajemo li namirnicu koju svakodnevno konzumiramo?

Hljeb kao jedna od glavnih i neizostavnih namirnica svakog doma izvor je ugljikohidrata, bjelančevina, vitamina A, C i grupe B, minerala…. Svježi, vrući hljeb kojem smo dodali putar i domaći med ili džem neodoljiv je doručak kojeg malo ko može odbiti.

Prvi hljeb ispečen je u Egiptu. Egipćani su otkrili da ako u brašno i vodu dodaju kvasac hljeb postaje mekši i poprima veći volumen. U Evropu je hljeb došao preko antičkih Grka. Grčki mislilac Platon zamišljao je idealnu državu, onu državu u kojoj bi stanovnici dočekali zdravu starost hraneći se hljebom od cjelovitog zrna.

Kroz historiju hljeb se unapređivao i razvijao i sve više postajao jedna od najbitnijih prehrambenih namirnica.

Danas imamo razne vrste hljeba od bijelog, do crnog, raževog, sa sjemenkama, s orasima, rustikalnog oblika, kukuruznog za svakog po nešto.

KALNIČKI HLJEB – pripremljen je od pšeničnog i raževog brašna, ne sadrži aditive, konzervanse, umjetne boje. Napravljen je prema tradicionalnoj nagrađivanoj recepturi. Hljeb rahle unutrašnjosti duže zadržava svježinu zbog raževog brašna.

PIROV HLJEB – poseban hljeb napravljen od raževog i pšeničnog brašna te cjelovitog zrna pira, ima smanjen udio soli te duže zadržava svježinu. Pir je vrlo dobro probavljiva vrsta pšenice koja sadrži manje glutena nego obična pšenica i ne izaziva alergijske reakcije. Upravo zbog toga je odlična hrana za ljude s alergijama na hranu i intolerantnima na gluten.

Pirov hljeb sadrži više proteina od običnog pšeničnog, a pir također sadrži nezasićene masti, antioksidante, vitamine A, C i grupe B, minerale te mnogo vlakna čineći time hljeb od pira lako probavljivim i preporučuje se u prehrani djece i starijih te bolesnih osoba.

ALTAMURA HLJEB – dolazi iz regije Puglia(Pulja) u južnoj Italiji i datira iz rimskog doba. Posebne karakteristike ovog hljeba su najfinija durum krupica, a napravljen je od pažljivo pripremljenog kiselog tijesta, što mu daje osjećaj prozračnosti i svježine. Hljeb je neutralnog okusa, sa smanjenim udjelom soli te je kao takav prikladan uz sve vrste namaza i razna variva.

PodijeliTweetPodijeli

Povezani Članci

Male šarene party pizze
Gastro

Male šarene party pizze

Brzo i lako: Pržene loptice od cvjetače
Gastro

Brzo i lako: Pržene loptice od cvjetače

Zdrava piletina s brokulom iz woka
Gastro

Zdrava piletina s brokulom iz woka

Sljedeći članak
Vegeterijanski “šareni” KUS-KUS

Vegeterijanski "šareni" KUS-KUS

Brz i ukusan ručak uz pileće rolnice

Brz i ukusan ručak uz pileće rolnice

Zdravija verzija ČOKOLADE – napravite je sami!

Zdravija verzija ČOKOLADE - napravite je sami!

Preporučujemo

Najveći trendovi kozmetičke industrije u 2019. godini

Najveći trendovi kozmetičke industrije u 2019. godini

Walt Disney – 6 stvari koje niste znali o magu animacije

Walt Disney – 6 stvari koje niste znali o magu animacije

Birajte zdravo, birajte Ecomedico!

Birajte zdravo, birajte Ecomedico!

Muhammad Ali: “Čovjek bez mašte nema krila”

Muhammad Ali: “Čovjek bez mašte nema krila”

Kategorije

  • Arhitektura
  • BiH
  • Biznis
  • Dizajn
  • Društvo
  • Film
  • Fotografija
  • Gastro
  • Historija
  • Intervjui/Reportaže
  • Iz svijeta
  • Književnost
  • Kolumne
  • Likovna umjetnost
  • Ljepota i zdravlje
  • Moda
  • Muzika
  • Nauka/Tehnologija
  • Porodica
  • Pozorište
  • PROMO
  • Psihologija
  • Umjetnost/Kultura

IKRE Magazin

IKRE Magazin je nova online medijska platforma koja za cilj ima povezivanje i uspostavljanje saradnje između individua čije prakse doprinose razvoju bosanskohercegovačkog društva.

Dizajn magazina prilagođen je slabovidnim osobama.

Dina Hadžajlić, direktorica i urednica

dinaikre@gmail.com

© IKRE Magazin – Sva prava zadržana!
Development by Agencija STUDIO387 – Sarajevo.

No Result
View All Result
  • Početna
  • Intervjui/Reportaže
  • Umjetnost/Kultura
  • Nauka/Tehnologija
  • Biznis
  • Ljepota i Zdravlje
  • Psihologija
  • Gastro
  • BiH
  • Iz svijeta

© 2019 Ikre Online magazin.