Ako postoji neko ko zna spremiti savršen obrok, onda je to Gordon Ramsay. Pripremili smo nekoliko njegovih najkorisnijih savjeta koje možeš iskoristiti u sopstvenoj kuhinji.

1. Podesi grubost bibera u zrnu zatezanjem ili otpuštanjem matice na vrhu mlina.

Iako to nekima izgleda očigledno, podešavanje grubosti bibera je lako kao zatezanje ili otpuštanje matice na mlinu. Grubi crni biber je najbolji za stvari kao što je odrezak kada želiš hrskavu teksturu s intenzivnim okusom, a fino mljeveni biber je najbolji za glatke umake kada želiš mirniji okus bez ikakve teksture.
2. Da dobiješ više soka od limuna, rolaj ga na dasci prije cijeđenja.
Ovo pomaže da se unutrašnjost limuna malo razbije, tako da ga je lakše iscijediti. Ovaj trik jako dobro djeluje i sa limetom, jer je poznato da je limetu još teže iscijediti nego limun.
3. Kada koristiš PVC foliju, blago nakvasi površinu, kako se folija ne bi lijepila.

Na ovaj način spriječićeš da se folija zalijepi za površinu, odnosno dasku za rezanje. Potrudi se da ne koristiš previše vode, jer to samo može pogoršati stvari.
4. Kada koristiš aluminijumsku foliju, obrati pažnju da sjajna strana uvijek bude s gornje strane.

Ako već ne znaš, aluminijumska folija zapravo ima dvije strane. Matirana strana bolje izoliuje toplotu, tako da je to strana koja dodiruje hranu – dok sjajna strana treba biti okrenuta prema vani.
5. Kad god praviš pire od krompira, kuhaj krompir s korom i oguli ga dok je još vruć.

“Tajna pravljenja savršenog pire krompira”, kaže Ramsay, “je da on ostane u kori. Kora štiti krompir, te on zato ne upija svu vodu.” Sljedeći put kad napraviš pire od krompira, uradi kao što Ramsay radi i oguli ga nakon kuhanja, da ne dobiješ vodenu kašu umjesto finog, kremastog pirea.
6. Prije rendanja, ostavi sir u zamrzivač na 10 minuta.

Ovo će pomoći da se sir stegne, kako se ne bi gnječio prilikom rendanja.
7. Umjesto da čupaš začine list po list sa stabljike, koristi nož da ih brzo “oguliš”.

Samo drži svoje biljke naopako i nježno obrij listove oštrim nožem. Na kraju ćeš dobiti nekoliko stabljika koje su još uvijek pričvršćene, ali ćeš ih moći birati mnogo brže nego pojedinačno.
8. Koristi kore za lazanje kao pastu, a ne samo za lazanje.
9. Lako i jednostavno oguli kivi kašikom.

Samo ga prepolovi na pola i lagano izdubi kašikom!
10. Nakon rezanja ljute paprike, očisti prste limunom.
Ako ti se ikada desilo da slučajno protrljaš oči nakon rezanja ljute paprike, znaš kako je to bolno iskustvo. Prema Ramseyjevim riječima, potapanje prstiju u limunov sok odmah nakon rezanja ljute paprike, pomoći će da se prsti odmah “ohlade”.