+100%-
IKRE Magazin
  • Poštujte svoje vrijeme.
  • Umjetnost/Kultura
    • Književnost
    • Muzika
    • Pozorište
    • Film
    • Likovna umjetnost
    • Arhitektura
    • Dizajn
    • Fotografija
    • Moda
  • Nauka/Tehnologija
  • Društvo
    • Psihologija
    • Porodica
    • Ljepota i zdravlje
    • Gastro
  • Biznis
  • Intervju/Reportaža
    • Kolumne
  • BiH
    • Iz svijeta
  • PROMO
No Result
View All Result
  • Poštujte svoje vrijeme.
  • Umjetnost/Kultura
    • Književnost
    • Muzika
    • Pozorište
    • Film
    • Likovna umjetnost
    • Arhitektura
    • Dizajn
    • Fotografija
    • Moda
  • Nauka/Tehnologija
  • Društvo
    • Psihologija
    • Porodica
    • Ljepota i zdravlje
    • Gastro
  • Biznis
  • Intervju/Reportaža
    • Kolumne
  • BiH
    • Iz svijeta
  • PROMO
No Result
View All Result
IKRE Magazin
No Result
View All Result
Naslovna Društvo Gastro

Gordon Ramsay: Savjeti za naprednije kuhanje

Gordon Ramsay: Savjeti za naprednije kuhanje

Ako postoji neko ko zna spremiti savršen obrok, onda je to Gordon Ramsay. Pripremili smo nekoliko njegovih najkorisnijih savjeta koje možeš iskoristiti u sopstvenoj kuhinji.

ramsay home in london | BabbleTop

1. Podesi grubost bibera u zrnu zatezanjem ili otpuštanjem matice na vrhu mlina.

Foto: Willimas Sonoma

Iako to nekima izgleda očigledno, podešavanje grubosti bibera je lako kao zatezanje ili otpuštanje matice na  mlinu. Grubi crni biber je najbolji za stvari kao što je odrezak kada želiš hrskavu teksturu s intenzivnim okusom, a fino mljeveni biber je najbolji za glatke umake kada želiš mirniji okus bez ikakve teksture.

2. Da dobiješ više soka od limuna, rolaj ga na dasci prije cijeđenja.

Ovo pomaže da se unutrašnjost limuna malo razbije, tako da ga je lakše iscijediti. Ovaj trik jako dobro djeluje i sa limetom, jer je poznato da je limetu još teže iscijediti nego limun.

3. Kada koristiš PVC foliju, blago nakvasi površinu, kako se folija ne bi lijepila.

Foto: Indiamart

Na ovaj način spriječićeš da se folija zalijepi za površinu, odnosno dasku za rezanje. Potrudi se da ne koristiš previše vode, jer to samo može pogoršati stvari.

4. Kada koristiš aluminijumsku foliju, obrati pažnju da sjajna strana uvijek bude s gornje strane.

Foto: Alibaba

Ako već ne znaš, aluminijumska folija zapravo ima dvije strane. Matirana strana bolje izoliuje toplotu, tako da je to strana koja dodiruje hranu – dok sjajna strana treba biti okrenuta prema vani.

5. Kad god praviš pire od krompira, kuhaj krompir s korom i oguli ga dok je još vruć.

Foto: Martha Stewart

“Tajna pravljenja savršenog pire krompira”, kaže Ramsay, “je da on ostane u kori. Kora štiti krompir, te on zato ne upija svu vodu.” Sljedeći put kad napraviš pire od krompira, uradi kao što Ramsay radi i oguli ga nakon kuhanja, da ne dobiješ vodenu kašu umjesto finog, kremastog pirea.

6. Prije rendanja, ostavi sir u zamrzivač na 10 minuta.

Foto: Video Blocks

Ovo će pomoći da se sir stegne, kako se ne bi gnječio prilikom rendanja.

7. Umjesto da čupaš začine list po list sa stabljike, koristi nož da ih brzo “oguliš”.

Foto: Natural Food Series

Samo drži svoje biljke naopako i nježno obrij listove oštrim nožem. Na kraju ćeš dobiti nekoliko stabljika koje su još uvijek pričvršćene, ali ćeš ih moći birati mnogo brže nego pojedinačno.

8. Koristi kore za lazanje kao pastu, a ne samo za lazanje.

Poput tagliatelle, listovi lazanja su idealan oblik tjestenine za uparivanje s gustim, ukusnim umacima. To ti omogućava da dobiješ savršen omjer umaka i tjestenine. Ramsay koristi kore za lazanje sa ukusnim umakom od gljiva, ali bi bile izvrsne i sa raznim drugim gustim umacima.

9. Lako i jednostavno oguli kivi kašikom.

Foto: Unsplash

Samo ga prepolovi na pola i lagano izdubi kašikom!

10. Nakon rezanja ljute paprike, očisti prste limunom.

Ako ti se ikada desilo da slučajno protrljaš oči nakon rezanja ljute paprike, znaš kako je to bolno iskustvo. Prema Ramseyjevim riječima, potapanje prstiju u limunov sok odmah nakon rezanja ljute paprike, pomoći će da se prsti odmah “ohlade”.

 

PodijeliTweetPodijeli

Povezani Članci

Male šarene party pizze
Gastro

Male šarene party pizze

Brzo i lako: Pržene loptice od cvjetače
Gastro

Brzo i lako: Pržene loptice od cvjetače

Zdrava piletina s brokulom iz woka
Gastro

Zdrava piletina s brokulom iz woka

Sljedeći članak
Super trik za neodoljive kokice!

Super trik za neodoljive kokice!

Koje namirnice je najbolje jesti SIROVE?

Koje namirnice je najbolje jesti SIROVE?

HLJEB: Poznajemo li namirnicu koju svakodnevno konzumiramo?

HLJEB: Poznajemo li namirnicu koju svakodnevno konzumiramo?

Preporučujemo

Koliko je zaista staro vaše tijelo?

Koliko je zaista staro vaše tijelo?

Probajte nikad jednostavnije i brže kiflice!

Probajte nikad jednostavnije i brže kiflice!

Swatch i Louvre predstavili kolekciju satova s modernim varijantama poznatih umjetnina

Swatch i Louvre predstavili kolekciju satova s modernim varijantama poznatih umjetnina

Ilhana Hodžić: Kada ljubav prema književnosti preraste u content marketing

Ilhana Hodžić: Kada ljubav prema književnosti preraste u content marketing

Kategorije

  • Arhitektura
  • BiH
  • Biznis
  • Dizajn
  • Društvo
  • Film
  • Fotografija
  • Gastro
  • Historija
  • Intervjui/Reportaže
  • Iz svijeta
  • Književnost
  • Kolumne
  • Likovna umjetnost
  • Ljepota i zdravlje
  • Moda
  • Muzika
  • Nauka/Tehnologija
  • Porodica
  • Pozorište
  • PROMO
  • Psihologija
  • Umjetnost/Kultura

IKRE Magazin

IKRE Magazin je nova online medijska platforma koja za cilj ima povezivanje i uspostavljanje saradnje između individua čije prakse doprinose razvoju bosanskohercegovačkog društva.

Dizajn magazina prilagođen je slabovidnim osobama.

Dina Hadžajlić, direktorica i urednica

dinaikre@gmail.com

© IKRE Magazin – Sva prava zadržana!
Development by Agencija STUDIO387 – Sarajevo.

No Result
View All Result
  • Početna
  • Intervjui/Reportaže
  • Umjetnost/Kultura
  • Nauka/Tehnologija
  • Biznis
  • Ljepota i Zdravlje
  • Psihologija
  • Gastro
  • BiH
  • Iz svijeta

© 2019 Ikre Online magazin.