Katarina Medici, supruga francuskog kralja toliko je voljela špinat da je inzistirala da joj se priprema svaki dan. Upravo zbog ljubavi žene porijeklom iz Firence, u jelima koja u nazivu sadrže izraz “na firentinski“ – špinat predstavlja jedan od glavnih sastojaka. Zima je idealno vrijeme za uživanje u špinatu koji obiluje željezom te vitaminima A,C i K.
Mnogo je načina na koje ga možete iskoristita a jedan od njih je u sendviču. Kada netko spomene riječ sendvič, prvo što nam padne na pamet je hljeb, sir i salama ili suho meso. Ali da uvijek nije tako, i da sendvič može biti drugačiji i nevjerojatno sočan, dokaz je upravo ovaj – Firentinski sendvič.
Potrebno Vam je:
-
4 kriške hljeba
-
400 g špinata
-
4 kriške pancete
-
4 jaja
-
4 kriške sira
-
maslinovo ulje
-
so
Priprema:
-
U vrelu i posoljenu vodu staviti očišćen i opran špinat, kuhati jednu minutu pa ga premjestiti u zdjelu s ledenom vodom, kako bi zadržao svježu boju.
-
U tavu, na ugrijano maslinovo ulje, staviti pancetu narezanu na tanke kriške, pržiti s obje strane, po prilici, jednu minutu i izvaditi na stranu.
-
Na masnoću od prženja dodati jaja i ispeći ih na oko.
-
Kriške hljeba staviti na papir za pečenje, na limu za pečenje, nadjeniti ih listovima blanširanog špinata, prekriti kriškom pržene pancete, zatim pečenim jajetom i na kraju kriškom sira.
-
Tako pripremljene sendviče staviti u pećnicu, pod gril, da se sir malo zapeče.
-
Kada sir počne dobivati koricu, sendviče izvaditi i poslužiti.