Za početak, možete li se predstaviti našim čitatelji(ca)ma?
Armina Memić, rođena 31. marta 1986. godine. Živim u Kaknju. Udata sam, majka dvoje djece. Zaposlena sam u Javnom preduzeću „Grijanje“ u kojem obavljam administrativne poslove.
Kako je započela Vaša GASTRO priča?
Počeci su bili zaista neopterećeni bilo kakvim velikim ambicijama. Jednostavno, ljubav prema kuhanju sam željela podijeliti s drugim ljudima i biti od koristi nekome ko nema iskustva u kuhinji, a želi da uči, te pomoći onima koji vole hranu pripremati na inovativan način. Nisam ni slutila da će hrana koju pripremam zadobiti toliko pažnje javnosti u BiH i zemljama regiona.
Kako i koliko nastaje jedna objava s Vašeg Instagram profila?
Pripremu jela fotografišem/snimam po fazama kako bi se na jednostavan način ljudima približio cjelokupan proces pripreme jela. U konačnici slikam finalni izgled jela, nakon čega slijedi objava recepta. Nastojim da recepti ne budu šturi i da to ne bude taksativno nabrajanje sastojaka kako obično možemo vidjeti u štampi i na internetu. Recepti koje objavljujem su sadržajni sa detaljima svakog elementa pripreme kako ne bi bilo nikakvih dilema kod pripreme. Mislim da je u tome specifičnost mojih objava na društvenim mrežama. Specifičnost mojih objava ogleda se dakle u tome što su recepti koji idu uz ilustracije objašnjeni detaljno, uz dimenziju inovativnosti i prilagođenosti bilo čijim materijalnim mogućnostima.
Dakle, svaki korak, pa i onaj najmanji, je objašnjen tako da i početnik u kuhinji, neko ko nikad nije kuhao, slijedeći moje upute može napraviti neko slasno slano ili slatko jelo. Sastojci koje primjenjujem nalaze se u svakom domu i svakoj kuhinji. Dakle, nema ničega zbog čega biste morali specijalno otići u trgovinu, ničega što je skupo i rijetko na policama trgovina. Osim toga, na usluzi sam gotovo 24 sata dnevno za pomoć, uputu, sugestiju…
Šta je to što najviše volite pripremati, a šta se uvijek trudite izbjegavati?
Najviše volim pripremati jela iz naše tradicionalne bosanske kuhinje. Kroz angažman na društvenim mrežama primijetila sam da ljudi u regionu rado prave jela iz naše bosanske kuhinje. Naša tradicionalna slatka i slana jela su zaista kao i sevdalinka, prelaze granice, osvajaju srca ljudi, a ja sam u tome pomogla na način da oživljavam neke pomalo zaboravljene recepte, a nekima i dodajem inovacije, ali ne u smislu da novi recepti nadmaše tradicionalne, nego da pored tradicije kojoj nema premca postoji i još nešto novo kako bi ponuda recepata bila šarolikija. To je kao moderna sevdalinka.
Izbjegavam pripremati jela koja iziskuju skupe i specijalne sastojke i nešto zbog čega morate otići u posebnu kupovinu i to u neki super opremljeni prodajni centar, jer oni manji prodajni objekti nemaju taj „posebni“ sastojak.
Saradnja na koju ste najponosniji i zašto?
Sve ostvarene saradnje su mi na poseban način drage. Kroz svaku sam upoznala vrijedne i dobre ljude koji na tržište plasiraju kvalitetne proizvode i taj kvalitet svakodnevno podižu ljestvicu više.
Koji su Vaši planovi za budućnost?
Moj posao je administrativne prirode, dakle nisam profesionalni kuhar, nego supruga i majka koja poslije radnog vremena dolazi kući i nastoji da osmosatno radno vrijeme ne utječe na sadržaj trpeze oko koje se okuplja porodica. Kada kuhate s ljubavlju onda se jednostavno rađa i inspiracija za nova jela. Planovi su nastaviti još odlučnije raditi na pripremi jela i dijeljenju iskustava i kroz tu aktivnost širiti ljubav prema kuhanju jer me zaista čini sretnom kada mi se, a to se dešava svakodnevno, javljaju s riječima zahvalnosti i podrške ljubitelji kuhanja iz BiH, Makedonije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, zemalja Zapadne Evrope u kojima žive ljudi porijeklom iz BiH…